Leestijd 1 - 2 min
“Teamgevoel maakt werken een stuk fijner”

Geschiedenisdocent Denise Martens genoot in het reguliere voortgezet onderwijs juíst van de leerlingen die iets extra’s nodig hebben. Dat zette haar aan het denken. Inmiddels is ze aan haar tweede jaar bezig in het voortgezet speciaal onderwijs op De Korenaer Stevensbeek. “Het levert zóveel energie op als je ziet hoever sommige leerlingen kunnen komen!” Een grote plus is het teamgevoel, vindt Denise.

“We zitten midden in de stormingsfase”, steekt leerkracht Denise Martens van De Korenaer Stevensbeek van wal. Van de start tot de herfstvakantie doorloopt de school voor voortgezet speciaal onderwijs de Gouden Weken, die gericht zijn op groepsvorming. En dat gaat met de nodige ‘reuring’ gepaard. Inderdaad: ‘storm’.

Teamgevoel

“Het is elke dag hard werken”, vertelt Denise. Zeker dus die eerste weken. Jongeren reageren op elkaar, proberen elkaar en hun leerkrachten uit en moeten hun plek vinden in hun groep.

“We zijn onderbezet, maar gelukkig zoeken en vinden we als team oplossingen. Juist dat teamgevoel spreekt Denise aan. “We letten goed op elkaar als collega’s en we ondersteunen elkaar. Dat maakt werken een stuk fijner. Los daarvan: ik zorg dat ik de dag altijd positief afsluit. Morgen weer een dag!”

Geschiedenis geven

Na haar komst op De Korenaer Stevensbeek gaf Denise allerlei vakken en kan nu ook weer meer geschiedenis geven. “Toch ook wel weer erg leuk.”

Het team organiseert het onderwijs zo slim mogelijk, dus bereidt Denise ook voor haar collega’s lessen mens en maatschappij en geschiedenis voor, compleet met al het lesmateriaal en aantrekkelijke filmpjes. Zo doen collega’s dat weer voor andere vakken.

Bijna klaar met de pabo

Ook Denise moet haar pabodiploma halen. “Echt maatwerk is er nog niet echt”, constateert zij. Als ervaren docent ken en kun je immers al heel veel. “Voordeel is wel weer dat ik zelfstandig aan de slag kan. En zeker de literatuur die ik bestudeer vind ik interessant. Voor de zomer ben ik klaar.”

Wat zou dat maatwerk dan moeten zijn? Denise: “Ik wil en moet juist op pedagogisch gebied nog veel leren. Ik zou dus best graag een opleiding voor gedragsspecialist willen doen bijvoorbeeld.”

Dit artikel is ook verschenen in het jaarmagazine 2022-2023, klik hier voor het jaarmagazine.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel